Ο Νομός Λέσβου βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο. Αποτελείται από 3 Νησιά. Τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Η συνολική έκταση του νομού είναι 2.154 τ.χλμ, το συνολικό μήκος ακτών 696 χλμ. και ο συνολικός πληθυσμός του 105.194 κάτοικοι.
Στο νομό υπάρχουν 17 δήμοι (13 στη Λέσβο και 4 στη Λήμνο) καθώς και μία κοινότητα, η κοινότητα του Αγίου Ευστρατίου.
Πρωτεύουσα του νομού Λέσβου είναι η Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη έχει την έδρα της η Νομαρχία Λέσβου, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και το Υπουργείο Αιγαίου.
Με το τρέχον εκλογικό σύστημα στο νομό Λέσβου εκλέγονται 3 βουλευτές.
Η Λέσβος ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Πελάγους. Mε έκταση 1.636 τ.χλμ. είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος. Απέχει 188 ν.μ. από τον Πειραιά, 218 ν.μ. από την Θεσσαλονίκη και 55 ν.μ. από την Χίο.
Ο πληθυσμός της είναι περίπου 100.000 και η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και διοικητικό κέντρο - έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, Υπουργείου Αιγαίου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην Λέσβο περιλαμβάνει συνολικά 13 Δήμους.
Στο νησί υπάρχουν δυο Κόλποι -της Γέρας και της Καλλονής - και μια πληθώρα όρμων και ακρωτηρίων. Οι πιο σημαντικές πεδιάδες, είναι της Καλλονής, Ιππείου, Περάματος και Ερεσού. Τα κυριότερα βουνά είναι ο Λεπέτυμνος, ο Όλυμπος και το Ψηλοκούδουνο. Υπάρχουν χείμαρροι, που διαρρέουν τις πεδινές εκτάσεις, όπως ο Τσικνιάς, ο Τσιχλιώτας, ο Μυλοπόταμος ο Σεδούντας και ο Αλμυροπόταμος. Τα ανατολικά και κεντρικά τμήματα είναι κατάφυτα από ελαιώνες, πεύκα, έλατα, πλατάνια, καστανιές, οξιές και βελανιδιές. Γενικά η χλωρίδα και πανίδα της Λέσβου είναι πλούσια.
Από κλιματολογική άποψη η Λέσβος έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με πολλή μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η τοπική οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα στην ελαιοκαλλιέργεια, με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, καθώς και στην κτηνοτροφία και αλιεία. Ανεπτυγμένος είναι ο κλάδος της ποτοποιίας με την παρασκευή του ούζου, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ασχολείται επαγγελματικά με τον τουρισμό.
Η Λήμνος με έκταση 476 τ.χλμ είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του νομού. Ο συνολικός πληθυσμός της, κατά την τελευταία απογραφή (1991), είναι 17.645 κάτοικοι. Πρωτέουσα του νησιού και κύριο λιμάνι είναι η Μύρινα. Η Μύρινα απέχει 84 ν.μ. από τη Μυτιλήνη και 160 ν.μ. από την Θεσσαλονίκη.
Η Λήμνος είναι καθαρά ηφαιστειογενές νησί με χαρακτηριστικούς μικρούς λόφους και έλλειψη βλάστησης. Τα δαντελωτά της παράλια σχηματίζουν πολυσχιδείς όρμους με καταπληκτικές παραλίες. Χαρακτηριστικοί οι δύο κόλποι του νησιού, ο Μούδρος στα νότια και ο Μπουρνιάς στα βόρεια. Στα ανατολικά του νησιού, κοντά στο χωριό Κοντοπούλι, εκτείνονται οι λιμνοθάλασσες Αλυκή και Χορταρολίμνη, βιότοποι εξαιρετικής σημασίας όπου συχνάζουν κατά περιόδους σπάνια πουλιά.
Η Λήμνος είναι εκτεθειμένη σε σφοδρούς ανέμους που πνέουν σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του έτους γι’ αυτό και αποκαλείται από τον Όμηρο «Ανεμόεσσα». Ιδανικό μέρος για τους φίλους της ιστιοπλοΐας και του windsurfing.
Παρά το βραχώδες έδαφος της, η Λήμνος είναι αρκετά εύφορο νησί με εξαιρετικής ποιότητας προιόντα όπως: σιτηρά, όσπρια, κρασί, σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα και θυμαρίσιο μέλι. Εδώ παράγεται και το θαυμάσιο λευκό κρασί «Λήμνος» με το ιδιαίτερο άρωμα και την λεπτή γεύση. Περιζήτητα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου όπως η φέτα, η σαλαμούρα και το βαρελάκι.
Η Λήμνος έχει άφθονο και εκλεκτό ψάρι. Οι βραχώδεις ακρογιαλιές της, αλλά και οι πολυάριθμες ξέρες γύρω από το νησί, το καθιστούν σαν ένα ιδανικό μέρος για υποβρύχιο ψάρεμα.
Ο Άγιος Ευστράτιος με έκταση 42 τ.χλμ είναι το τρίτο και μικρότερο νησί του νομού. Ο συνολικός πληθυσμός του, κατά την απογραφή του 1991, είναι 286 κάτοικοι. Το νησί απέχει από τη Λήμνο 21 ν.μ. (από τη Μύρινα)
O Άγιος Ευστράτιος είναι από τα πιο «παρεξηγημένα» νησιά του Αιγαίου γνωστός ως επί το πλείστον ως τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Το έδαφος του ηφαιστιογενές και η μεγαλύτερη πεδιάδα του βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος, στη θέση Αλωνίτσι, όπου παλαιότερα ήταν εκτεταμένος αμπελώνας. Μια μικρότερη κοιλάδα βρίσκεται στις παρυφές του σημερινού οικισμού. Η υψηλότερη κορυφή είναι το «Σημάδι», με υψόμετρο 298 μέτρων.
Το νησί έχει λίγη βλάστηση ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά όπου υπάρχουν διάσπαρτες μικρές δασώδεις εκτάσεις που αποτελούνται κυρίως από βελανιδιές.
Γύρω από το νησί υπάρχουν αρκετά μικρονήσια και βραχονησίδες από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το Δασκαλιό, η Βέλια και οι Δώδεκα Απόστολοι.
Ο οικισμός και το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Το χωριό είναι σχετικά νέο δεδομένου ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παλαιά σπίτια τους και να στεγαστούν στον νέο οικισμό που ανεγέρθηκε.
Πηγή: http://www.lesvos.gr