Η ΦΕΜ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Τσακύρη, ανέλαβε την ψηφιοποίηση των έργων του μεγάλου μας ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ καθώς και των έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης. Με το έργο αυτό, ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμείς σε ένα βαθμό, στην ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου μας. 

Το Δελτίου Τύπου του Δήμου

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης ενημερώνει τους πολίτες ότι, μετά από τις ενέργειες για να κηρυχθούν τα έργα του Θεόφιλου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως κινητά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα τους σε όποια μελλοντική μετακίνηση ή χρήση, μετά την συνεννόηση με το Εθνικό Νομισματοκοπείο και την έκδοσή συλλεκτικού νομίσματος με τίτλο «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ», που ήδη κυκλοφορεί, προέβη σε τρεις ακόμη ενέργειες με σκοπό την ανάδειξη των έργων του μεγάλου μας ζωγράφου:
1. Τέσσερα έργα του Θεόφιλου θα συμπεριληφθούν στην ψηφιακή σύνθεση και παραγωγή καλλιτεχνικής διασκευής που θα υλοποιηθεί από την σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης για λογαριασμό της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».
2. Τα έργα του Θεόφιλου θα συμπεριληφθούν στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, το οποίο θα προβάλει η δημόσια τηλεόραση και θα είναι διάρκειας 13 ωρών.
3. Έργο του Θεόφιλου αποτέλεσε εξώφυλλο στην έκδοση Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιστορικών που έγινε στο Παρίσι το 2020 και συμμετείχε το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης που αφιλοκερδώς προέβη στην ψηφιοποίηση των έργων και μέσα από αυτή την πολύ προσεγμένη εργασία, μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουμε το έργο του μέσω αξιόλογων και σοβαρών προσπαθειών και κατά συνέπεια και το Μουσείο Θεόφιλου.
Δεν αφήνουμε να πάει τίποτα χαμένο και αξιολογούμε κάθε ευκαιρία και πρόταση, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου και την προβολή του τόπου μας.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΥΡΗΣ