Ώρα εκδήλωσης 19:30

Έχουμε διαβάσει και παρακολουθήσει στις ειδήσεις ιστορίες για ναυάγια υπερφορτωμένων με κόσμο πλοίων, ξυλοδαρμούς, πνιγμένους ή τραυματισμένους πρόσφυγες, απάνθρωπα μέτρα χρησιμοποιούμενα από τις λιμενικές αρχές και στις δύο ακτές καθώς και ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή αναγκάστηκαν από τους λαθρέμπορους να ταξιδέψουν κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι ειδήσεις από τα κανάλια είναι οι μοναδικές πηγές πληροφορίας για το κοινό που ζει στις δύο μεριές του Αιγαίου. Οι πεποιθήσεις που διαμορφώνονται σαν αποτέλεσμα αυτής της περιορισμένης και ανεπαρκής πληροφόρησης επικρατούν μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ και αγγίζουν ένα ευρύ κοινό.
Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες επιβίωσης και μετακίνησης των προσφύγων χειροτερεύουν. Η ιερή θάλασσα του Αιγαίου πελάγους που μας ενώνει, οι δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, καταντάει σε θάλασσα θανάτου. Οι πρόσφυγες που ξεκινάνε το ταξίδι τους της ελπίδας στη δυτική ακτή της Τουρκίας και φτάνουν μισοπεθαμένοι σε κάποιο νησί είναι οι τυχεροί. Συχνά κουφάρια εκβράζονται στις ακτές.
Τον Αύγουστο του 2008, ακαδημαικοί, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές από Τουρκία, Ελλάδα, Αυστρία και Γερμανία συνατήθηκαν στο νησί της Χίου και κατόπιν στο Δεκελί. Η ομάδα ονόμασε τον εαυτό της «Καίκι».
Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν να αναζητηθούν πιθανοί τρόποι να βελτιωθεί το επίπεδο επιβίωσης των προσφύγων και να κάνουμε το ταξίδι τους από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσα από το Αιγαίο, λιγότερο εξοντωτικό, λιγότερο θανατηφόρο...